VÄRLDSARVSSTADEN FALUN

Falu Gruva och bergsmanslandskapet – ett stort stycke svensk historia

Falun fick världsarvsstatus 2001 och är därmed enligt Unesco en av drygt 1000 platser i världen som är så viktig att den ska bevaras för all framtid. Staden var på 1600-talet en internationell stad med Sveriges största och modernaste arbetsplats - Falu Gruva. Den tekniska, politiska och sociala utvecklingen bidrog till formandet av dagens svenska industrisamhälle. Det finns mängder med intressanta och spännande platser i världsarvsstaden Falun.

SUP/Kajak i Världsarvet Falun

gruva-1

Falu Gruva

Falu Gruva är en plats med tusen år av historia. Under jord syns spåren av hundratals år av gruvdrift - stora salar, vindlande gångar och djupa schakt - och du är välkommen ner. Ovan jord breder det mäktiga dagbrottet Stora Stöten ut sig och runtom är historiska faluröda byggnader utspridda. I våra dagar har platsen förvandlats till ett besöksmål med lunchrestaurang, kafé och butiker.

Kajak i Världsarvet med Carl Larsson-gården

Lager 33

Carl Larsson-gården

Carl Larsson-gården i Sundborn är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv. Guidade visningar dagligen på svenska och engelska. För barnen finns barnvisningar och möjlighet att vara kreativa i Barnverkstaden, medan du kan promenera runt i trädgården.

sang

Dalarnas museum

Ett besök på Dalarnas museum kan vara ett rent nöje, framkalla sublima känslor av historisk svindel och skapa estetiska och andra inspirerande upplevelser för den nyfikne. Ett sådant besök kan även bidra till ett lärande om och till vidgade perspektiv på såväl dagens samhälle som på förfluten tid.

Upplev Falun från cykeln och gör ett unikt Världsarvsquiz runt sjön Varpan

staberg

Gamla Staberg

Bergsmansgården Gamla Staberg med sin fantastiska trädgård där du bland annat hittar 72 fruktträd av gamla sorter som astrakan, grågylling, gubbäpple och rosenhäger. Gården uppfördes vid sekelskiftet 1700 och ibland kallas för ett ”Dala-Versailles” med den symmetriska trädgårdens typiska barockutformning.

Besök Gamla Staberg på cykel

Läs mer om allt som Falun och
Dalarna har att erbjuda!

logotyp_sjosidan_liggande

Besökadress: Främby Udde 20, FALUN.

Vi är Sjösidan Falun!

HUMAN BY NATURE
Aktiviteter, kurs, boende & konferens
Telefon 023 381 16 99
upplevelser@sjosidanfalun.se

VILLA HERDIN
Möten, konferens,
café & restaurang
Jennefer 070-611 40 60
villaherdin@sjosidanfalun.se

SJÖSIDAN FALUN BRYGGA
Båtplats vid Sjösidan Falun brygga@sjosidanfalun.se

SJÖSIDAN FALUN
Utveckling- & visionsarbete
info@sjosidanfalun.se