Runn

Skärgårdssjön Runn myllrar av aktiviteter sommar som vinter

Myten säger att sjön Runn har lika många öar som det är dagar på ett år. Kanske är det något överdrivet, men Runn är det man kallar en skärgårdssjö med mängder med öar, kobbar, klippor och stränder. De största och mest kända öarna finns i sjöns norra del och heter Hjärtklack, Hellmansö, Dejstolen, Koholmen och Orrholmen.

Runn är Dalarnas näst största sjö med sina 65 kvadratkilometer, och är känd för ett myllrande båtliv och ett utmärkt fiske. I Runnområdet ingår även de stora vikarna Liljan, Ösjön och Vikasjön.

SJÖSIDAN FALUN

Ta båten hit, vi har flera gästbryggor. Ät gott, paddla SUP, kajak, bada, fiska och njut.

Bada i Runn

Badplatsen vid Sjösidan Falun är fin och väl anpassad för hela familjen. Runt sjön finns också ytterligare ett stort antal badplatser som till exempel Roxnäs Udde, Vikastrand eller Uvbergsviken.

Båtlivet på Runn

Med sina cirka 3 000 båtar och ett tiotal båtklubbar är Runn en sprudlande båtsjö. Paddlare, seglare, vattenskidåkare, vindsurfare, vattenskoteråkare och livsnjutare samsas gärna på vattnet och längs stränderna. Det senaste tillskottet gällande båtplatser och båtklubbar är den nybildade ”Sjösidan Brygga” som i flera etapper kommer att erbjuda ett 80-tal båtplatser vid Sjösidan.

Fiskesjön Runn

Runn erbjuder trevligt fiske där du kan fånga både gädda, abborre, lake och vitfisk. Vintertid är sjön utmärkt för pimplefiske.

OBS! Du måste ha ett fiskekort för att fiska i Runn. Fritt fiske för barn och ungdomar till och med en ålder av 15 år.

Regler för fiske i Runn

Gäddor över 80 cm skall släppas tillbaka i vattnet. Max 5 gäddor under 80 cm per fisketillfälle/dygn.
Gös under 50 cm samt över 70 cm skall släppas tillbaka i vattnet.
Max 2 gösar mellan 50 och 70 cm per fisketillfälle/dygn.
Gösfiskeförbud 2 sista veckorna i maj – 2 första veckorna i juni.
KRÄFTFISKE FÖRBJUDET!
Kontakta fiskevårdsområdesföreningen (FVOF) för mer information.
Regler för trollingfiske (extra kostnad). Max 6 spön per båt är tillåter, för övrigt samma regler som ovan.

Cykla runt Runn

Att cykla runt Runn är en fin tur på ca 55 km. Cykelleden Runn runt är lagom lång för en dagstur. Leden innehåller inga branta backar och den uppfattas oftast som enkel att cykla utifrån det topografiska perspektivet. Du åker från Sjösidan Falun genom både Falun och Borlänge.

Den varierande terrängen som består av bland annat sjölandskap, öppna fält och vackra skogar.

På Naturkartans webbplats hittar du en karta över leden med mer detaljerad information.

Vintersjön Runn

Sjön Runn är en klassisk is för långfärdsskridskor. Här plogas flera banor hela säsongen och du kan följa med på guidade turer och teknikkurser. Det arrangeras också tävlingar med såväl lokala som internationella deltagare.

Varför inte hänga med på en magisk månskenstur eller prova att köra isjakt.

Skridskosäsongen sträcker sig vanligtvis från januari – mars, men eftersom det är natur-is så är det självklart beroende på vädret.

Runn-is är en ideell förening som verkar för att främja friluftslivet på sjön Runn och angränsande sjösystem vintertid. Man ser till att banor för långfärdsskridskoåkning plogas och stöder andra vinteraktiviteter. Du hittar information om dem på länken nedan.

Vattenvägarna på Runn

Under stormaktstiden på 1600-talet svarade Kopparberget för två tredjedelar av hela västvärldens kopparproduktion. Falun växte fram som en handelsplats nära gruvan. Vattenvägarna Falun var på 1600- och 1700-talen en av Sveriges största utskeppningshamnar i tonnage räknat. De väldiga mängder av råkoppar som exporterades härifrån lastades på pråmar vid Kopparvågen i Falun och skeppades med större segelskutor över Runn. Den kände skeppsbyggmästaren Fredric af Chapman ritade år 1800 en tvåmastad kopparskuta som trafikerade Runn. Segelskutan, som hade Falun som hemmahamn, var 27 meter lång och 3 meter bred. Det finns uppgifter om flera skutor som gått på grund eller kapsejsat på Runn. Några vrak har identifierats, bland annat i Vikasjön.

Ångbåtssjön Runn

För en sisådär 10 år sedan var Runn känd som Sveriges ångbåtstätaste sjö. Det är en historia som började i mitten av 1800-talet då hjulångaren Fahlun sjösattes. Fahlun var byggd som hjulångare, hon var 27 meter lång och torde vara den längsta båt som trafikerat våra vatten. Redare var kronokassör E.G Floding. Floding skaffade så 1860 ytterligare en hjulångare vid namn Engelbrekt.

1870, då hade Engelbrekt redan skrotats och Floding skaffade ytterligare en ångbåt för passagerartrafik ”Sylfid” som var en mycket vacker propellerångare. Sylfid seglade på Runn i 21 år. Men flaggskeppet av dem alla var Najad som kunde ta 200 passagerare och tolv kor. Hon trafikerade Runn mellan 1875 och 1917.

Fortfarande fram på 1960-talet kunde man åka nöjesturer på sjön Runn med båten, som då hade bytt ägare två gånger.

Slussbruden

Idag kan du följa med båten Slussbruden på räkkryssning flera gånger i veckan. Slussbruden byggdes år 1964 i Tyskland på uppdrag av Tyska Bundesbahn för att gå i skärgårdstrafik. Efter några år i Tyskland köptes hon av ett Holländskt rederi och gick i trafik där några år innan hon kom till Sverige och fick hemmahamn i Simrishamn med namnet Vitaskär.

2001 köpte Rederi AB Runn Vitaskär och hon fick namnet Slussbruden. Slussbruden är den största båt volymmässigt som trafikerat Runn. Hon har ett djupgående på 1,20 m och är därför perfekt för trafik i sjön Runn som är en ganska grund sjö. Längd från för till akter är 20,94 m och hennes bredd är 5,21 m. Slussbruden får ta 95 passagerare ombord och det finns sittplatser i båten för upp till 72 personer.

logotyp_sjosidan_liggande

Besökadress: Främby Udde 20, FALUN.

Vi är Sjösidan Falun!

HUMAN BY NATURE
Aktiviteter, kurs, boende & konferens
Telefon 023 381 16 99
upplevelser@sjosidanfalun.se

VILLA HERDIN
Möten, konferens,
café & restaurang
Jennefer 070-611 40 60
villaherdin@sjosidanfalun.se

SJÖSIDAN FALUN BRYGGA
Båtplats vid Sjösidan Falun brygga@sjosidanfalun.se

SJÖSIDAN FALUN
Utveckling- & visionsarbete
info@sjosidanfalun.se